Thanatopraxie.

“Het is niet te bevatten als een dierbare overlijdt. Juist daarom is een mooie opbaring zo belangrijk.
Het helpt bij het afscheid nemen en het herinneren.
Daarom hebben wij de opleiding Thanatopraxie gevolgd, want daarmee zorgen wij dat een dierbare er tot aan de uitvaart natuurlijker uitziet.”

Betto Nijland & Esmee Nijland
geregistreerde thanatopracteurs OZN

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een overledene, een tijdelijke lichaamsbalseming. Daardoor komt het ontbindingsproces stil te liggen en blijft het lichaam voor de duur van 10 dagen geconserveerd. We voeren de lichaamsvloeistoffen af en brengen een conserverende vloeistof in de bloedbaan. Dat verdelen we door het lichaam ondertussen heel zacht te masseren. Zijn we klaar met de behandeling, kan de familie – als zij dat willen – hun dierbare gewoon verzorgen en kleden.

De voordelen van thanatopraxie.

Het grote voordeel is een waardig afscheid. Wat de toepassing van thanatopraxie zo mooi maakt, is dat het lichaam zo natuurlijk blijft in de periode dat het opgebaard is. Zo is de lichaamshouding van de overledene meer ontspannen en het lichaam voelt normaal aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het is heel fijn dat we met thanatopraxie tekenen van een eventuele ziekte kunnen vervagen of zelfs kunnen laten verdwijnen. Ook de donkere vlekken bij de oren en handen die er na het overlijden regelmatig ontstaan, verdwijnen meestal.

Dat zijn de feitelijkheden, maar waar het om draait is dat nabestaanden op een zo prettig mogelijke manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. De kist kan open blijven; er is tijd, en mensen hoeven zich geen zorgen te maken over het verloop van de opbaarperiode.

Wie mag deze lichaamsbalseming uitvoeren?

Een goede thanatopraxiebehandeling vraagt om veel kennis over het menselijk lichaam en het gebruik van conserverende vloeistoffen. Dat is specialistische kennis en kunde, en die kun je alleen op gedegen wijze opdoen als je een erkende opleiding gevolgd hebt. Onze thanatopracteur volgde zijn opleiding onder andere aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en deed ruime praktijkervaring op in Nederland en de ons omringende landen.

Thanatopraxie ook bij mensen thuis.

Wij verzorgen thanatopraxie in uitvaartcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in onze eigen thanatopraxieruimte, maar ook bij mensen thuis. Dat kan voor de nabestaanden een hele opluchting zijn. Immers, ze zien hun overleden dierbare vaak het liefst in hun eigen omgeving.

Onze werkzaamheden op het gebied van thanatopraxie.

  • Verzorging
  • Thanatopraxie na oedeem, obductie of chemo
  • Thanatopraxie bij kinderen
  • Thanatopraxie na orgaandonatie
  • Thanatopraxie na sectie
  • Vocht- en gasafdrijving
  • Balseming voor repatriëring
  • Airbrush
  • Reconstructiewerkzaamheden
Scroll naar boven